Snabbt och enkelt recept på pasta med skinksås. Skinksåsen gör du under tiden pastan kokar. Som pasta fungerar de flesta sorter som t.ex. makaroner, spaghetti eller fusilli. Som skinka kan man t.ex. använda tärnad kassler, tärnad bacon eller sidfläsk eller köpta skinktärningar eller strimlor. Skinksåsen är i grunden en enkel bechamelsås. Det som är så bra med det här receptet förutom att det är väldigt gott är att det går otroligt snabbt att tillaga.
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör eller grädde. Istället för mjölken, ta gärna 1 dl laktosfri mjölk och 3 dl solhavre så blir det lite fylligare och bränner inte så lätt vid som om man bara tar laktosfri mjölk.
Tillaga pasta med skinksås så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen under tiden som du gör skinksåsen. Skär broccolin i mindre bitar och låt dessa eller sockerärtorna koka med pastan de sista 1-2 minuterna.
Skinksås:
Skär köttet i tärningar om du inte köpt färdigtärnat.
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken (ca 0,75 dl mjölk kan vara lagom till 2,5 msk mjöl). Tillsätt sedan resten av mjölken, lite i taget, under vispning. Tillsätt grädde eller smör. Låt koka upp under omrörning. Sänk plattan och låt koka ett par minuter.
Tillsätt kött-tärningarna och låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.
Tänk på att olika sorters kött är olika salt så det kan behövas mer eller mindre salt.
Lägg pastan och broccoli på tallrikar och häll skinksåsen över.
Tips & tricks:
Tillsätt 2 dl riven ost och en pressad vitlöksklyfta till skinksåsen. En annan variant är att ha persilja i skinksåsen.
GI Tips:
Använd fullkornspasta.
LCHF Tips:
Servera med kokt blomkål och broccoli istället för pasta.
Variationstips:
Ersätt fläskkött med rökt kalkonkött. Det behövs då lite mera salt.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl